Írások

Botticelli szerelmei karakterek

Botticelli szerelmei

Hársfakánon

Gold Book Kiadó, 2023. (megjelenés: május 31.)


Négy ​reneszánsz erény: Igazságosság, Mértékletesség, Erő, Bölcsesség. Mi más kerülhetne egy vászonra, egy templom mennyezetére, egy főpap studiolójába, mint a hibátlan, tökéletes szépség?

A konyhalány és az apáca. A feleség és a mostohalánya. Négy nő, négy teljesen eltérő életút, amelyek metszéspontjában Esztergom városa, és egy különleges tehetségű férfi, Sandro Botti­celli áll.

Vágyak, vonzalmak, plátói és testi szerelmek, a reneszánsz Esztergom pezsgő lüktetése – Schmöltz Margit finom ecset­vonásokkal megfestett története egyedi élményt ígér.

2007-ben világszenzációt keltett a Vitéz János érsek esztergomi dolgozószobáját restauráló művészettörténészek – Wierdl Zsuzsa és Prokopp Mária – azon megalapozott hipotézisének bejelentése, hogy a falakat díszítő, a négy reneszánsz erényt ábrázoló freskók egyikét Sandro Botticelli, a firenzei iskola talán legjelentősebb festője készítette.

Schmöltz Margit regénye Botticelli esztergomi tartózkodásának és a freskó születésének állít emléket, magával ragadó mesét szőve mindabból, amit biztosan tudhatunk a mű keletkezéséről.

Kék imágó

Díjnyertes ifjúsági regény 

Könyvmolyképző, 2022.

Ma indul életed kalandja!
Hanna egy nap arra ébred, hogy telefonján megjelent egy új, rejtélyes applikáció: a Kék imágó. A kreatív app mindennap ad számára egy feladatot, és ha Hanna teljesíti, ajándékot kap érte. Nem kell sok idő, és Hanna a környékbeli túraösvényeken találja magát, gilisztákat ment, pókhálókat fotóz és pocsolyalakókat gyűjt legjobb barátjával, Fasírttal. Közben pedig együtt próbálják meg kideríteni, mégis ki állhat a rejtélyes applikáció mögött. Talán a szomszéd, Tibi bácsi? Vagy a piros hajú Postáska? Netán Hanna egyik osztálytársa?
A mű a Regényes Természet pályázat egyik nyertese.
Derítsd ki a titkát!


"A Kék imágóban azt szerettem a legjobban, hogy egyből kíváncsivá tett, mi lehet a következő feladvány, hova jut el Hanna."
- Luca
"A legdurvább, hogy a gyermekem reggel is olvasta. Engem nagyon meglep a lelkesedése, nem is tudom hirtelen hová tenni, de nagyon örülök!"
- Zoltán, apuka
12 éves kortól ajánljuk!

A sólyom szárnyat bont

regény

Anonymus 1. kötet

Lazi Kiadó, 2020.

Ki lehet Anonymus? Miért takarja el arcvonásait a szemébe hulló csuklya? Ebben a történetben fény derül arra, kit rejt a névtelen jegyző kámzsája, és még sok más kérdésre is.
Ki merészeli meglékelni egy király koponyáját? Életben maradhat-e egy árva kislány a pilisi erdőkben? Hogyan lehet sólymot befogni, és igazi vadászmadarat nevelni belőle? Háborút, betegséget vagy szerelmet hoznak-e a keresztes hadak III. Béla országába?
Magasból lecsapó sólyom, pestis és lóáldozat, tűzvész és árvíz tűnnek fel a történetben. Hol ispotályban, hol királyi várban, hol kancellárián, hol a keresztes hadak nyomában járunk. Egy szépséges királynő, egy orvosdoktor, egy keresztes lovag és megannyi különös figura lépnek elénk a XII. századi forgatagból.
Kódexek, íróvesszők és száradó pergamenek között babráló szerzetes helyett Anonymust igazi, hús-vér emberként ismerhetjük meg. A középkor illata, ízei, izzó vágyakozás, a női lélek rejtelmei, és egy írnok eddig fel nem fedett titkai várnak az olvasóra.

Kő kövön

- regény -

Lazi Kiadó, 2019.

Gyermeket világra segíteni, szappantömböket feldarabolni, disznóbőrben csecsemőt melengetni mind-mind női lélekből fakad. Míg a férfiak országokat kormányoznak, csatákat vívnak, addig az asszonyok csendes sorsa rejtve marad a történelem viharaiban.
Vajákos Suska, a lápi füvesasszony átkot szór egy kőre. Az évszázadokon átívelő rontás egy titkos, egy be nem teljesült, egy önfeláldozó és egy elsorvadó szerelem történetét szövi át. A régi Székesfehérvár díszletei között kalandozva a történelmet bábák, borbélymesterek, alkimisták szemszögéből, négy különböző főhős históriáján keresztül ismerhetjük meg. II. Géza, II. Ulászló, Melek Ibrahim budai pasa és Esterházy Gábor gróf is feltűnnek a történetben, ezúttal csak mint mellékszereplők, hogy helyet adjanak a mindennapok valódi hőseinek, megszenvedőinek: az asszonyoknak, lányoknak.
Szerelem, kultúrhistória, rejtély várja az olvasót négy összefonódó történetben.

A kötet megvásárolható itt: BOOKLINE   LIBRI   LÍRA  ALEXANDRAÁlljon meg egy novellára!


Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg a JCDecaux pályázat nyerteseinek novelláit tartalmazó kiadvány. A hatvan írás között megtalálható Flitter című novellám, amely a rock and roll, egészen pontosan az idegesítő, dicsekedős anyukák világába vezet. Nagy megtiszteltetés, hogy Grecsó Krisztiántól vehettem át annak idején a díjat, és az is, hogy igazi "keménykötésű" lett egyik történetem.

Részletek a könyvbemutatóról 

A kötet megvásárolható itt


Mérföldkövek a civilizáció történetében 

Tudománytörténetről gyerekeknek

Szalai Könyvkiadó, 1998.

Ebben a könyvben nem feladatokat, képleteket, definíciókat találunk, hanem emberekről szóló történeteket, melyek a tudomány titokzatos és kalandos múltjába vezetnek. Megtudhatjuk, hogy a pénzhamisító Diognészből hogyan lett filozófus, és hogy melyik a világ leghíresebb végrendelete. Megismerhetünk régi gyógyítókat, akik sokáig (félre) vezették az orvostudományt. Kiderül az is, miért volt házsártos felesége Szókratésznek.  160 oldal · ISBN: 9639178144Rejtőző nevek lexikona

Szalay Könyvkiadó, 2000.

A ​magyar köznyelv igen sok kifejezése, frazémája, szólása tartalmaz valamilyen - valóságos, mitológiai, mesebeli - tulajdonnevet, olyan formulát, amelyben szinte észrevétlenül személynév húzódik meg (az ádámcsutkától a hermafroditizmuson át a pasztörizálásig). A Rejtőző nevek lexikona a kifejezésekben megbúvó személyek életrajzi lexikona, amely meglehetősen bő terjedelmű szócikkekben közli a frazémához kapcsolható összes fontos művelődéstörténeti tudnivalóit. Szerepelnek a kötetben föltalálók (Diesel, Daguerre, Foucault), felfedezők (Kopernikusz, Mercator, Magellán), mitikus alakok (Ádám, Dávid, Kasszandra), történelmi személyiségek (Kossuth, Maginot, Monroe), tudósok és művészek (Alkaiosz, Celsius, Jászai Mari), valamint a nevükhöz kapcsolódó ismeretek sokasága. A személynevek és fogalmak egyesített betűrendes mutatójával, a felhasznált irodalom jegyzékével kiegészített lexikon - széles körben beszerezhető, főképp fiataloknak ajánlható kézikönyv.

336 oldal, ISBN:0489001351104


Varázslók és varázslatok

ÉRDEKES KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK GYEREKEKNEK

Szalai Könyvkiadó, 2002.

Illusztrálta: Zugor Zoltán

Egy könyv tele érdekes kérdésekkel és válaszokkal, mely nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is remek szórakozást nyújt. Az olykor misztikusnak tűnő rejtélyek minden esetben tudományos magyarázatot kapnak, kultúrtörténeti érdekességekkel fűszerezve.

Témakörök: varázslók, jósok, bűvészek, táltos, sámán, tündérek, boszorkányok, sárkányok, törpék, mesebeli lények, növények és állatok varázserejű tulajdonságai.

64 oldal · ISBN: 963945026X  

Panelmítosz

A Liget Műhely Borotvaélen című pályázatának keretén belül jelent meg.

Itt olvasható: Panelmítosz

Sem törökül, sem magyarul

A weird irodalom hátborzongató, misztikus világába kalandozik az első, e-book formátumban megjelent novellám: Sem törökül, sem magyarul

A történet a tizenhetedik században játszódik a korabeli Nyergesújfalu határában és Esztergomban.

Hangoskönyv verziója Ambrus Attila József munkája.

Flitter

Álljon meg egy novellára! 2018

A JCDecaux pályázatán a Flitter című novellám bekerült a legjobb 20 írás közé. A díjkiosztón Grecsó Krisztián adta át a művekről készült plakátokat a szerzőknek. A legjobb három művet Mácsai Pál tolmácsolta.

Összesen 3800 nevező indult. A győztesek munkái busz- és villamosmegállókban szórakoztatják az utazókat országszerte.

A novella itt olvasható: Flitter 

POKET zsebkönyv

Egymegállós novellák

A JCDecaux  és a POKET közösen jelentette meg az Álljon meg egy novellára nyerteseinek írásait. A Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író nevével fémjelzett POKET lényege, hogy a Budapest forgalmas csomópontjain elhelyezett zsebkönyv-automatákból kortárs és klasszikus, irodalmi műveket lehet vásárolni. Például az Utas és holdvilágot, A Pál utcai fiúkat, az Orlandót vagy az Ady Endre éjszakáit. Ilyen apró könyvecskében látott napvilágot a "Flitter" című novellám.

Schaffhauseni kutyák

Hátborzongató kalandozás az orvostörténetben

A Black Aether megtisztelt azzal, hogy 2018. júniusi pályázatában az egyik novellámat mutatta be ihletadó forrásként.

A Schaffhauseni kutyák főszereplője, Wepfer az orvoslás történetének valóságos alakja.

Szedjük szét! Nézzünk bele!

Ismeretterjesztő cikkA Szitakötő folyóirat tavaszi számában a nagyítás és az emberi kíváncsiság történetéről írtam gyerekeknek:

https://ligetmuhely.com/szitakoto/szedjuk-szet-nezzunk-bele/

100 szóban Budapest

Novellapályázat POKET zsebkönyben

"Marika néni nyaranta a poloskákkal, telente pedig a molylepkékkel viaskodott békásmegyeri panellakásában..." Így indul Marikanénik című novellám, amely a 100 szóban Budapest pályázaton a legjobb száz közé jutott. 99 hasonló történettel együtt már olvasható POKET zsebkönyvben. Nagy megtiszteltetés kilencvenkilenc remek íróval egy kötetben szerepelni. 

Részletek a díjátadóról

Kapcsolat: schmoltzmargit@gmail.com 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el